EEUWELING MEINDERT BOEKEL

meindert-boekel_1965_GOKIn 1995 begon S.M.W. Bezemer zijn bespreking van de biografie van Caspar Becx over Meindert Boekel als volgt: “Er zijn (of er waren) in ons land mensen die gedurende hun leven grote bekendheid genoten, maar die na hun dood snel vergeten zijn. De oorzaak van hun bekendheid lag niet zo zeer in hetgeen ze nalieten, maar meer in de wijze waarop ze tijdens hun leven hun werk deden. De musicus Meindert Boekel (1914 – 1989) was zo iemand. Jarenlang was hij werkzaam als dirigent bij de NCRV en de Nederlandse Radio Unie, de latere NOS.
Zijn naam kwam regelmatig voor in de programmabladen en in de harmonie- en fanfarewereld was hij min of meer een begrip. Toch was hij na zijn pensionering in 1979 snel vergeten. Kwam dat omdat zijn (uitgebreide) oeuvre zo weinig mensen aansprak? Of was de bescheidenheid van deze wat stille Westfries de oorzaak? In een beknopte biografie probeert Caspar Becx een antwoord op de vraag te geven.”
Wat zes jaar na zijn overlijden gold, geldt na 25 jaar in nog sterkere mate. Reden om aandacht te besteden aan deze musicus, die decennialang een belangrijke rol speelde als koordirigent bij ‘de Nederlandse omroep’.

Lees verder op het MuDaKo-blog

Meindert Boekel in de OmroepmuziekWiki

STUDIO HILVERSUM

Elke zondagmiddag en woensdagavond klinkt op RTi Hilversum het nostalgische radioprogramma ‘Studio Hilversum’. Veelal aan de hand van een thema voert gids Co Snel de luisteraar langs de (voormalige) studio’s in het mediadorp en laat horen wat daar allemaal is opgenomen.

In zijn uitzending komen zeer regelmatig muziek en liedjes langs waarvan de bladmuziek op deze site is de bekijken en downloaden. Dat is niet vreemd, want van de muziek die live in radio-uitzendingen werd gespeeld ligt het gros (als uitvoeringsmateriaal) in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep.

Deze gedeelde interesse bracht ons met elkaar in contact, wat leidde tot een los samenwerkingsverband. Co stuurt ons wekelijks zijn aflevering en geeft aan welke muziekschatten daarin zijn geprogrammeerd, wij zorgen ervoor dat de uitzendingen terug te luisteren zijn via ons YouTube-kanaal (met links naar de bijbehorende bladmuziek). Op die manier houden we samen de Hilversumse (= Nederlandse) radiomuziekgeschiedenis levend en toegankelijk.

Op dit moment zijn de uitzendingen over Ad van der Gein (enkele dagen voor diens dood), over de geschiedenis van de TROS en die met een vakantiethema terug te luisteren. Maar daarbij blijft het niet!