Categorie archief: Studio Hilversum

100 JAAR WILLY SCHOBBEN

Willy Schobben bij het Hilversumse Raadhuis in 1962

Willy Schobben bij het Hilversumse Raadhuis in 1962

Vandaag (5 september 2015) vieren we de 100e geboortedag van de Limburgse trompettist en orkestleider Willy Schobben (Maastricht, 5 september 1915 – Kerkrade, 25 maart 2009).
Ter gelegenheid van dit feit stelde radiomaker Co Snel een portret samen als aflevering van zijn programma ‘Studio Hilversum’ voor de lokale zender RTi Hilversum. De uitzending is hier terug te luisteren. Lees ook Willy Schobben-biografie in de Muziekencyclopedie.

In deze uitzending van een uur passeren de volgende stukken de revue (van nrs. 5 en 11 is de bladmuziek op deze site te downloaden):
1. Happy José, Norman Malkin/Jesse Gonzales. Orkest Willy Schobben (1962).
2. Carnaval de Venice, Julius Benedict. Idem (1967).
3. Tschiou, tschiou, André Hornez/Nicanor Molinare. Annie de Reuver met AVRO’s Dansorkest The Skymasters o.l.v. Pi Scheffer (inclusief Willy Schobben, trompet) (1946).
4. Trumpet tango, Willy Schobben. Malando en zijn tango-orkest (1961).
5. Do you remember? (Weet je nog? uit de film Jenny), Jos Cleber. Ballroom Orkest Willy Schobben (1969).
6. Willy praat even/Mexico, Boudleaux Bryant. Orkest Willy Schobben (1961).
7. Napoli, Willy Schobben. Orkest Willy Schobben (1961).
8. Mallorca, Willy Schobben. Orkest Willy Schobben (1962).
9. Benfica, Willy Schobben. Orkest Willy Schobben (1962).
10. Ballad of the trumpet, John Pisano. Idem (1962)/stukje origineel: La ballata della tromba door trompettist Nini Rosso.
11. Heisser Sand, (Brandend zand), Werner Scharfenberger. Orkest Willy Schobben (1962).
12. O passo do Kanguru, Haraldo Lobo/Milton de Oliveira. Idem (1963).
13. Eenzame stad, Willy Schobben/Karel van der Velden. Karel van der Velden met orkest Willy Schobben (1968).
14. Lapland, Mats Olsson. Orkest Willy Schobben (1965).
15. Viva la papa col pomodore, Nino Rota. Idem (1965).
16. Olé Cruyff, Willy Schobben. Idem (1975). Gedeeltelijk.
17. Shalom Aleichum, traditional/arrangement Willy Schobben. Idem.

STUDIO HILVERSUM

Elke zondagmiddag en woensdagavond klinkt op RTi Hilversum het nostalgische radioprogramma ‘Studio Hilversum’. Veelal aan de hand van een thema voert gids Co Snel de luisteraar langs de (voormalige) studio’s in het mediadorp en laat horen wat daar allemaal is opgenomen.

In zijn uitzending komen zeer regelmatig muziek en liedjes langs waarvan de bladmuziek op deze site is de bekijken en downloaden. Dat is niet vreemd, want van de muziek die live in radio-uitzendingen werd gespeeld ligt het gros (als uitvoeringsmateriaal) in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep.

Deze gedeelde interesse bracht ons met elkaar in contact, wat leidde tot een los samenwerkingsverband. Co stuurt ons wekelijks zijn aflevering en geeft aan welke muziekschatten daarin zijn geprogrammeerd, wij zorgen ervoor dat de uitzendingen terug te luisteren zijn via ons YouTube-kanaal (met links naar de bijbehorende bladmuziek). Op die manier houden we samen de Hilversumse (= Nederlandse) radiomuziekgeschiedenis levend en toegankelijk.

Op dit moment zijn de uitzendingen over Ad van der Gein (enkele dagen voor diens dood), over de geschiedenis van de TROS en die met een vakantiethema terug te luisteren. Maar daarbij blijft het niet!